Online privacy: wat moeten we ermee?

o-ONLINE-PRIVACY-facebookOnlangs lekten er van verschillende celebs naaktfoto’s. Wat bleek? Ze stonden in de cloud en waren makkelijk te hacken. Bij ‘cheat-site’ SecondLove hebben ze het over ‘anoniem flirten’. Laat dat anonieme deel maar weg. Er was een ‘lek’ op de site en wie een beetje slim met computers overweg kan, kon zo de e-mailadressen van de stiekeme flirters achterhalen. Maar er hoeft geen lek op een site te zijn voor het internet om achter je gegevens te komen. Maar ja, wat kan ons die privacy toch schelen?

Eigen schuld

Instellingen zoals die van overheden beheren een hoop persoonlijke gegevens en hackers zorgden al meerdere malen dat deze gegevens op straat kwamen te liggen. Maar het zijn niet alleen de hackers die onze privacy op de proef stellen. We zijn zelf net zo goed de boosdoener. Met het aanpassen van de voorwaarden van Facebook kwamen een hoop klachten binnen, maar ondertussen gaan we vrolijk verder met foto’s plaatsen en gegevens invullen om een spelletje te kunnen spelen. Zonder veel moeite te doen voor het beschermen van onze privacy.

Dikke bult

Gevolgen van slechte bescherming van de privacy kunnen groot zijn. Hoe uitgebreider gegevens en beelden worden verspreid, hoe groter de kans dat ze in verkeerde handen vallen. Of denk aan gevolgen voor de toekomst; stel, iemand tagt je in een foto van afgelopen zaterdagavond, toen je een drankje teveel op had. Als dat er eenmaal op staat, is het nooit meer helemaal van het internet af, ook al verwijder je het. Eer bestaat een kans dat een werkgever bij wie je solliciteert die foto vindt en je daardoor afwijst.

Voor het gemak accepteren we cookies. Ze onthouden bepaalde gegevens, die adverteerders gebruiken om je gerichte advertenties te kunnen tonen.

What to do?

Het is lastig en misschien zelfs onmogelijk om je privacy voor de volle 100% te beschermen, maar je kunt er zelf wel heel veel aan doen om jezelf niet teveel prijs te geven online. De volgende tips kunnen helpen om te voorkomen dat je Jan en alleman bij je gegevens kan.

  • Voorkom zelf gehackt te worden door een sterk wachtwoord aan te maken. Er zijn nog altijd veel mensen die wachtwoorden als ‘00000000’ of ‘12345678’ gebruiken.
  • Gebruik anonieme zoekmachines, zoals DuckDuckGo. Anoniem zoeken kan ook met Firefox.
  • Gebruik een VPN-verbinding: een omleiding via een externe server.

Google weet meer van je dan je denkt! Volgens een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam weet Google van 70% van alle unieke internetgebruikers wat ze wanneer doen op internet. Zo’n 88% van de websites is bereikbaar voor Google’s statistieken.

Hoe maak je een sterk wachtwoord aan?

  1. Gebruik een wachtwoord van minimaal 8 tekens 

Hoe langer het wachtwoord des te moeilijker het wachtwoord te kraken is.

  1. Gebruik letters, cijfers en symbolen 

Gebruik een combinatie van diverse tekens zoals letters (hoofd- en kleine letters), cijfers en symbolen. Het wachtwoord wordt lastiger te kraken omdat er meerdere combinaties mogelijk zijn.

  1. Gebruik een wachtwoordzin 

Met een hele zin als wachtwoord creëer je een heel sterk wachtwoord.

  1. Gebruik geen voor de hand liggende informatie 

Gebruik geen namen, geboortedata of adressen die makkelijk te raden zijn.

  1. Gebruik niet één wachtwoord voor meerdere websites 

Wanneer iemand je wachtwoord hackt, kan diegene overal in. Zorg dus voor meerdere wachtwoorden.

  1. Verander regelmatig je wachtwoord 

Door regelmatig je wachtwoord te veranderen, loop je een minder grote kans om gehackt te worden.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s