Een slimmere wereld met The Internet of Things

Waarschijnlijk komt de term je al bekend voor, maar heb je geen idee wat het inhoud. Steeds vaker wordt The Internet of Things genoemd in de marketingwereld. Wat zijn slimme apparaten? Hoe beïnvloedt dit de samenleving? En nemen de robots uiteindelijk echt ons leven over? 

Internet blijft zich innoveren en bevat steeds meer interactie. De volgende fase die het internet doormaakt is dat apparaten met elkaar kunnen communiceren zonder tussenkomst van mensen. Niet alleen apparaten zoals een koelkast, maar slechts kleine sensoren kunnen ervoor zorgen dat er meetgegevens continu worden doorgestuurd via het internet.

Slimme apparaten
Door de ontwikkeling van Internet of Things ontstaan er slimme apparaten in jouw huis. Dankzij Internet of Things worden de elektrische apparaten aangesloten op het internet. Consumenten kunnen informatie makkelijk meten en aanpassen naar hun behoeften via apps. Denk hierbij aan de slimme thermostaat van Toon. Hierbij kan je niet alleen het energiegebruik in de gaten houden, maar ook de verwarming op afstand besturen.

Daarnaast wordt er natuurlijk al veel verder gedacht. Door de Internet of Things krijgen robots een belangrijke rol in de samenleving. Moley Robotics heeft een keuken bedacht die voor je kookt en ook nog eens afwast! Ideaal toch? Helaas is deze keuken nog niet op de markt en om de ontwikkeling te bekostigen is een crowdfunding gestart.


Connected car
Het Internet of Things is niet alleen toepasbaar op apparaten in huis, maar heeft invloed om de hele omgeving. Tesla heeft de zogenoemde ‘connected car’ ontworpen. Dit betekent dat de auto constant in verbinding staat met het internet, waardoor hij volledig zelfstandig rijdt. Vul jouw eindbestemming in en geniet van de omgeving!


Risico’s
Al deze voorbeelden zien er natuurlijk hartstikke tof uit en lijken heel handig. Ze nemen taken uit handen waardoor wij meer tijd hebben voor andere dingen. Super toch? Maar zijn er dan helemaal geen risico’s aan verbonden? Ja, natuurlijk zijn die er. Want, krijgen de bedrijven al jouw gegevens in handen? En wat als er storingen zijn? Bovendien kun je twijfelen of de apparaten wel betrouwbaar zijn en vinden veel mensen het een eng idee dat apparaten zelf ‘denken’ en reageren. Het gevolg is dan ook dat robots het werk over zullen nemen van de mensen. Wat je daarmee bereikt is het uncanny effect: een denkbeeld dat er uiteindelijk een afkeer ontstaat tegen een humanoide robot, naarmate hij sterker op een echt mens gaat lijken.

Maar wat gaat er dan gebeuren? En wat vinden we daar eigenlijk van? Het is tot slot niet de bedoeling dat we zonder werk komen te zitten, omdat de robots al het werk overnemen. Gegevens worden overal voor gebruikt en er is nog weinig privacy over. Willen we dan echt zo makkelijk de bedrijven alles laten weten?

Hype Cycle
Veel technologieën hebben gemeen dat ze gaan over een relatie tussen mens en machine. Voorbeelden hiervan zijn wearables, gesture control en spraakherkenning om op een gemakkelijkere manier aan te sturen. Technologie krijgt een steeds grotere rol in de samenleving. Niet alleen Internet of Things heeft hier invloed op, maar denk hierbij ook aan augmented reality, virtual reality en robots. In de Hype Cycle beoordeelt Gartner technologieën: zijn ze klaar voor de markt? Wat zijn hun voordelen? En in welke richting en tijd ontwikkelen ze zich? In de onderstaande afbeelding staat de Hype Cycle omschreven.

allo

Hype Cycle (Gartner, 2016)

De Wet van Moore werd in 1965 geïntroduceerd door Gordon Moore, één van de oprichters van Intel. De wet houdt in dat de processorsnelheid ongeveer elke twee jaar zal verdubbelen. De vraag is alleen of dit nu nog geldt. Er worden inmiddels limieten bereikt die niet meer overschreden kunnen worden. Wel worden de chips in de apparaten steeds effectiever. Er worden naast de digitale functies ook analoge functies ingebouwd (sensors, draadloze communicatie, batterijen). Deze trend is in feite een uitbreiding van de wet van Moore.

De bouwsteen van de toekomst
Technologie is hierin niet meer het belangrijkste onderdeel in de innovatie, maar de innovatie ontstaat door het leggen van nieuwe verbindingen waardoor nieuwe levensvormen ontstaan. Wat betreft de technologie valt er weinig te voorspellen, maar één ding weten we zeker: het internet gaat nóg sneller en Internet of Things wordt de bouwsteen van de toekomst.

Advertenties

2 thoughts on “Een slimmere wereld met The Internet of Things

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s