‘Samen spelen, samen delen’

We hebben het allemaal van onze ouders meegekregen, samen spelen, samen delen. In een wereldeconomie waar zo veel verandert, gaan we steeds verder terug naar deze basisgedachte. We delen tegenwoordig onze auto’s, fietsen, huizen, gereedschap en nog veel meer. Maar waarom doen we dit?

 

Wat houdt de deeleconomie in?

Voordat we de waaromvraag beantwoorden, gaan we kort in op het begrip ‘deeleconomie’, welke steeds vaker in onze vocabulaire terugkomt. Consumenten zijn sinds de financiële crisis, in 2008, bewuster geworden van de waarde van geld. Deze bewustwording veranderde in een zoektocht naar alternatieven voor het kopen van dure producten.

 

Deeleconomie.nl beschrijft het begrip ‘deeleconomie’ als volgt: “Een wijze van productie en distributie van goederen en middelen die het delen en collectief consumeren van onze overvloed mogelijk maakt.” Kijk voor meer informatie op www.deeleconomie.nl.

 

‘Pay for use’

Het delen van onze spullen maakt dat je simpelweg meer kunt doen, met minder geld. Zo gebruiken autobezitters gemiddeld 1 uur per dag hun auto, wat betekent dat deze 23 uur per dag stilstaat. Waarom zou je deze dan laten staan, als je er ook geld mee kunt verdienen. Aan de andere kant heeft een ander de auto maar een uurtje per week nodig, en kan deze dus voor een bepaald bedrag ‘lenen’. Zo hoeft diegene geen auto aan te schaffen of een dure huurauto in gebruik te nemen.

pay

Consumenten betalen elkaar voor het gebruik van elkaars bezit. Zo is de wereld sinds de crisis veranderd van een ’sharing society’ naar ‘sharing economy’, waarin we als consument zelf geld verdienen. Er komen steeds meer platforms waarop consumenten direct spullen aan elkaar ter beschikking kunnen stellen.

 

Gebruik in plaats van bezit, je hebt of kent zelf waarschijnlijk wel iemand met een Spotify of Netflix-account. We vinden het niet meer zo belangrijk om een cd of dvd te bezitten maar willen deze alleen luisteren of bekijken. Juist op deze trend spelen veel bedrijven in. De verdienmodellen van deze bedrijven zijn vaak gebaseerd op commissie, abonnementen of het betalen per gebruik.

 

Opkomende bedrijven

Mooie nieuwe bedrijven die inspelen op de deeleconomie zijn Boatsters & Fietzze. Boatsters is een wereldwijd platform voor booteigenaren en huurders van boten. Fietzze biedt flexibele all-in-fietsabonnementen voor e-bikes aan. Kijk voor meer informatie op www.boatsters.com en www.fietzze.nl.

 

 

We horen graag wat jullie van onze eerste blog vinden. Laat het ons weten in de reacties!

 

Door Joris Gaarthuis & David Ramljak.

Advertenties

One thought on “‘Samen spelen, samen delen’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s